top of page

Proces je proces je proces

Zber dát prebiehal nekontinuálne v období medzi augustom 2012 až februárom 2017. Hlavnou metódou zberu dát bolo zúčastnené pozorovanie – do procesu som vstupovala ako pozorujúci účastník (vedomé splynutie) aj ako zúčastnený pozorovateľ (práca na výskume). Preferované metódy sú kvalitatívne‚ zbierané dáta prevažne mäkké‚ rozmanité a individuálne. Prevažuje idiografický spôsob produkcie geografických poznatkov (Matlovič‚ 2006)‚ založený na kontextuálnom porozumení‚ vyznačujúci sa blízkym vzťahom výskumníka k študovanému objektu. Dáta v teréne som zbierala prostredníctvom metódy zúčastneného pozorovania a (po)užívania miesta v podobe pravidelných návštev trhoviska aj celejlokality – štvrte.

V priebehu rokov 2013 – 2016 bolo uskutočnených viacero semištruktúrovaných riadených rozhovorov. Išlo o výskumnú vzorku malú rozsahom‚ účelovo vyberanú‚ t. j. nie rep

rezentatívnu – predovšetkým pravidelných návštevníkov miesta – lokalizovanej komunity ľudí‚ ktorí žijú v interakcii na základe spoločného umiestnenia v rozmedzí štvrte (priateľov‚ aktívnych lokálnych aktérov a podobne). Počas realizácie výskumu bolo zrealizovaných aj množstvo náhodných rozhovorov s aktérmi na trhovisku (nakupujúcimi aj predávajúcimi). Zozbierané boli aj anonymné výpovede priaznivcov trhoviska‚ ktoré zanechali prostredníctvom komentárov pod elektronickým zberom podpisov pod petíciou na jeho zachovanie.

V publikácii je bohato zastúpená vizuálna analýza trhoviska a priľahlej štvrte v podobe fotografií autorky Evy Benkovej‚ ktoré zaznamenala po prvý raz v roku 2013 pre projekt Dizajn každodennosti a v roku 2016 pokračovala vo fotení pre publikáciu. Predstavujú autorkinu subjektívnu interpretáciu miesta‚ samostatnú výpoveď‚ ktorá vznikala ako súčasť konceptu‚ avšak nezávisle od textu.


bottom of page